Hatarien muistikuvien varalla

60
Tänä vuonna kasvihuonepenkistä pilkotti yhtäkkiä valkoinen kaunotar. Ihmettelin tovin, koska minulla ei ole mitään muistikuvaa vastaavan kasvin aikaisemmasta kukinnasta, istuttamisesta tai taimen hankkimisesta. No, täytyy myöntää että nykyään näin käy melko usein. Kuvittelen muistavani, ja sitten en muista mitään. Toisaalta ilahduttavaa eikä toisaalta harmita, jos jokin kasvi häviää talven aikana. Siis jos sen olemassaoloa ei edes muista!!

Noh, tällaisessa tapauksessa harmittaa. Ihastuin nimittäin tähän herkkään kaunottareen niin kovin, että haluaisin nyt tietää miten sitä hoidetaan ja saadaan kenties useampiakin kukintoja kuin kolme. En tiedä onko se saksankurjenmiekka, joka ymmärtääkseni viihtyy valossa, kuivassa ja auringossa ja jonka juuristo tarvitsee auringonpaistetta (tässä tapauksessa aivan väärä paikka tälle pöheikköön joutuneelle) vai onko kyseessä kosteassa viihtyvä siperiankurjenmiekka. Ja kun vielä lähdin googlettelemaan niin löytyipä sellainenkin kuin kuningatarkurjenmiekkaa (Iris sanquinea )

Muistin mustakantisen vihkoni, johon olen kaikkina näinä vuosina tehnyt tarkkoja ja vähemmän tarkkoja muistikuvia. Sieltä löysin, että olen taimivaihdossa saanut puutarhatuttavalta Snow Queenia. Sitä tämä voisi olla! Vaan eipä selvinnyt hoito-ohje.
62

Hmm.. muistiinpanoja selatessa tuli kyllä pieni masennus myös, kun niin paljon on tullut hankittua. Sellaista joita ei enää ole.
Niin paljon on myös tullut sekaannuksia. Esimerksiksi pionit ja kärhöt, joista olen innostunut. Minulla on reilut kymmenkunta pionia ja  kärhöjä saman verran. Olen aivan sekaisin minkäkin nimestä. Esimerksiksi puutarhamessuilta vuonna 2016 olen merkintöjeni mukaan ostanut kaikki tai jonkun seuraavista pioneista: “Pecher”, “Bouquet Perfect” “Riches and Fames”, “Rosa Bella” ja “kiinalainen jalkavaimo”. Eri puolilta pihaa löytyi kyllä tänä vuonna kolme pientä pionia, jotka eivät jaksaneet kukkia ja joiden istuttamsesta minulla ei ole muistikuvia. Niitä nämä varmaan ovat. Tulevat vuodet paljastavat kenties :-)

Kärhömerkinnöistä löytyy seuraavia mysteereitä Ashva, Apollonia, Dorothy Walton. Jotkut näistä ainakin ovat ruukuissa hengissä (Muistan, että niitä suositeltiin patiokärhöiksi). Hagley Hybridin tapaiset kukat löysin eräästä kärhötuesta. Jenny Caddick, President, Viticella lienevät ehkä hengissä jossain. Ainoat varmasti tunnistamani ovat Arabella. Aljonushka ja lumikärhö “Paul Farges”

 

. Sekä tietysti alppikärhöt. Onko niillä edes mitään lajiketta?