Amaryllis eli ritarinkukka

Ostin tänä vuonna  kaksi isoa sipulia, jotka lokakuun lopussa laitoin ohjeiden mukaan multiin. Ensin amarylliksen juuria liotettiin vedessä, sitten multaan, siten, että ruukun ja sipulin välissä on noin 1cm multaa. Istutuksen yhteydessä kastellaan reilusti.  Aluksi tuli olla kastelussa hyvin nuuka, itse taisin kastella noin puoli desiä joka toinen viikko. Amaryllistä tulisi kasvattaa lämpimässä  (22-26 astetta) ja kastelua säännösteltävä sen vuoksi, ettei kukkavarsi venähdä. Minulla ei tällaisia oloja ole tarjota, koska meillä on aika viileää ja pimeää. Veinkin toisen amarylliksen koulun ikkunalaudalle, jossa se oli eteläikkunalla pari viikkoa varren kasvaessa. Kastelin amaryllistä kerran viikossa niukasti laimealla ravinneliuoksella.

Kukinnan jälkeen ritarinkukan hoito-ohje kuuluu näin, kukinnan jälkeen leikataan kukkavarsi, mutta lehtien annetaan kasvaa. Jatketaan kastelua ravinneliuoksella.Kesäksi amaryllis viedään puolivarjoon. Syksyllä nostetaan sisälle, vähennetään kastelua ja Annetaan lehtien kellastua. Kastelu lopetetaan kokonaan kahdeksi kuukaudeksi ja lehdetön sipuli viedään viileään ja pimeään. Tämä tulisi ajoittaa niin, että kylmäkäsittelyn jälkeen jää 6-8 viikkoa, kunnes kukka kukkii. Kun sipulista on näkyvillä nupputuppi, Se istutetaan uudelleen multaan ja tuodaan valoisaan ja lämpimään paikkaan. Esim. Kauppilan sivuilla on hyvät hoito-ohjeet ja niitä lukiessa jäin miettimään, että onko amarylliksen uudelleenkukitus jouluksi mahdollista. Näillä ohjein nimittäin luvattiin uutta kukintaa maalis-huhtikuulle. Ilmeisesti kesällä amarylliksen on saatava kasvaa tarpeeksi, jotta se jaksaa kukkia eli jos kylmäkäsittelyn aloittaa liian aikaisin, se ei jaksa kukkia. Tästä ei minulla siis ole käytännön kokemusta…

043