Puutarhavuosi alkaa takellellen

Puutarhavuosi 2016 on alkanut poikkeuksellisen ankeissa merkeissä. Kuluneen talven sääolot eli syksyn märkyys, ja kolmen viikon paukkupakkasjakso maan ollessa täysin paljas ovat tehneet melkoista tuhoa. Viime viikolla monet paikallislehdet ja iltapäivälehdet kirjoittivat  talvituhoista. Puutarhaliiton julkaisun mukaan sitten 80-luvun ei ole paljastunut näin paljoa talvivaurioita taimistoilla, puistoissa ja kotipuutarhoissa.

Mintun puutarhassa tämä tieto harvinaislaatuisen hankalasta talvesta  otettiin huojentuneena vastaan, niin paljon olin ehtinyt murehtia kuolleita kasveja. Ensimmäiseksi jo huhtikuun puolella tajusin, että krookukset, lumikellot ja jääkurjenmiekat jäivät tulematta. Ja istutin niitä syksyllä satoja.  Myös viime vuonna hankkimani uudet, hieman erikoisemmat pensaat pallesorvarinpensas, helmipensas ja rusovuohenkuusama näyttivät aivan kuivahtaneilta. Vapun tienoilla tiesin jo, että keijunkukat, harjaneilikat, kivikkosuoparyrtit, mätäsharsot, nukkapähkämöt, ja pikkutalviot ovat kuolleet. Tämä todella harmittaa, koska nämä kasvit olivat maanpeitekasveina monen penkin etualalla. Esikoita, heidinkukkia, munkkineilikoita, mirrinminttuja ja loistosalvioitakin löytyy  kuolleiden listalta kymmenittäin… Ja tätä kirjoittessa todellakin toivon, että puolet kärhöistä, jotka eivät vielä ole nousseet tekevät sen kevään kuluessa!!

 

Alla muutamia lempikuvia pihan eri kohdista. Kuvan näkymistä voi enää siis vain haaveilla :-(
Nuo pirteät punaiset ja pitkään kukkineet munkkineilikat ovat kuolleet.

IMG_6312

IMG_5997

Parin neliön rivi harjaneilikoita hengettöminä.

IMG_5833

Ja tämä ihastuttava näkymä suoraan kotiovelta. Keijunkukat ja mätäsharso- mennyttä.

2 Comments

 1. anu said:

  Hei! En ole siis ainoa, sekin hieman lohduttaa. Minulla on kuollut Actaea-narsissit, juorut, imikät, 2 kärhöä, kirjoapteekkarin ruusu, päivänliljoja, esikoita ja lähes kaikki viime syksynä istutetut sadat sipulit. Enkä muista edes kaikkea tässä, koskaan ei ole itsellä ollut tällaista katoa…Mutta täytyy sitten alkaa istutella uusia tänä kesänä :)

  15.05.2016
 2. Sirpa said:

  Ihanaa, että pidät blogia. Hatun nosto sille!
  Paljon kasveja on kuollut talven aikana, mutta nyt on voinut hommata uusia. Tuo harjaneilikka on kaksivuotinen. Useimmiten kuolee kukinnan jälkeen. Mutta se todennäköisesti on siementänyt kukkapenkkiin, joten siitä löytyy varmasti siementaimia.

  15.07.2016

Comments are closed.