Kesät

Vuodet ovat erilaisia ja sen johdosta puutarhatkin voivat eri kesinä eri tavoin.

Laitan muistiin nyt muutama edellisen kesän säätiloja

Kesä 2018
Kevät oli aluksi joitakin viikkoja myöhässä. Maaliskuu oli todella kylmä, ja lumi pysyi maassa pitkään. Toisaalta kasvukausi alkoi sitten rytinällä vapun tienoilla, ja toukokuun alussa oli jo helteitä.

Kesä 2017

Tämä oli varsin kummallinen kesä tämän puutarhurin kannalta. En jaksanut innostua puutarhapuuhista sitten ollenkaan. Kevät oli erittäin paljon myöhässä, lunta ja räntää tuli vielä toukokuun ensimmäisellä viikolla. Sen jälkeen kesä taisi olla sopivan lämmin ja sopivan kostea.
Syksyllä oli pitkään kaunista. Talvi 2017-2018 oli kohtalainen ja luntakin tuli, joten massiivisia talvituhoja ei liene odotettavissa.

Kesä 2016

Kesä 2016 alkoi puutarhan kannalta murheellisina merkeissä, sillä talvituhot olivat merkittävät. Talvi 2015-2016 eteni seuraavasti, ensin lokakuussa tuli yhtäkkiä hurjan kova pakkanen, osa taimista kuoli asiantuntijoiden mukaan jo tällöin. Marras- ja joulukuu olivat lauhoja ja erittäin sateisia. Tähän märkään ja lumettomaan maahan paukahti tammikuussa sitten tulipalopakkaset. Kolme viikkoa kesti -25 asteen pakkasjakso.

Toukokuu 2016 oli hurjan lämmin. Noin puolesta välistä alkaen oli hellekelejä liki kolne viikkoa. Tulppaanien kukinta oli siis varsin nopeasti ohi. Alkukesään ajoittui myös kuiva kausi. Muuten loppukesä oli hyvä puutarhakesä. Kauniita, mutta ei helteisiä päoviä

Kesä 2015

Talvi 2014 oli erittäin lauha, meillä ei ollut lunta juuri nimeksikään, mutta ei myöskään pakkasta. Vain yhtenä vuorokautena pakkasta oli yli 20 astetta, muuten talven säätilat vaihtelivat +10 ja -10 välimaastossa. Talvivaurioita kasveihin ei tullut, ja muutamat kasvit, joiden pitäisi näissä oloissa olla yksivuotisia, olivatkin monivuotisia. Esimerkiksi kesäpäivähattu ja kruunuvuokko talvehtivat. Kevät eteni lumettomuudesta huolimatta hitaasti, ja toukokuussa oli hyvin viileää, ja satoi paljon vettä. Keväällä tuuli monta viikkoa todella navakasti yötä päivää. Tulppaanien kukinta kesti todella pitkään, ja maanviljelijät tuskailivat, kun pelloille ei märkyyden vuoksi päässyt. Myös kesäkuu oli viileä ja sateinen. Kurpitsat paleltuivat, ja kasvimaalla ja kasvihuoneessa kasvu oli hidasta. Nurmikko voi hyvin, ja esim. akileijojen kukinta oli upea. Kaikki perennat kasvoivat todella korkeiksi, ritarinkannukset kolmeen metriin, pionit metriin jne. Kesän eteneminen ja kukinta oli vähintään pari viikkoa myöhässä. Esimerkiksi kiinanpionit kukkivat vasta heinäkuussa, kukinta kesti miltei heinäkuun loppuun.
Kesällä 2015 kuivaa oli vain kolmisen viikkoa heinä-elokuun vaihteessa, ei tarvinnut kastella. Nurmikko pysyi vihreänä koko kesän. Elokuussa oli hienoja ilmoja.
Vihannespunkkiongelmaa ei ollut kasvihuoneessa.

Kesä 2014
Talvi oli leuto ja etenkin vähäluminen, penkit olivat näkyvillä jo helmikuussa, tosin kehitys niissä ei ollut yhtään lumista kevättä nopeampaa. Toukokuu oli erittäin helteinen. Tulppaanien kukinta meni ohi muutamassa viikossa. Kesäkuu puolestaan oli viileä. Kasvihuoneessa kasvu oli hidasta. Heinäkuussa alkoivat helteet, ja ankara kuivuus. Vettä ei satanut viikkoihin. Olin pulassa, kun perennat sekä kesäkukat meinasivat kuolla kuivuuteen, nurmikot kuivuivat. Kastelin kuolevia kasveja tauotta iltaisin kaivovedellä, paljun ja lasten uima-altaa vedellä sekä jonkin verran myös kalliilla kunnanvedellä. Kasvihuoneessakin kuivuus koetteli, ja kasvustot olivat vihannespunkin riivaamia. Kastelua, kastelua ja kastelua. Vihdoin elokuussa satoi, ja syksy oli kaunis.

WP_20140410_10_51_59_Pro_jpg
10.4.2014

Kesä 2013

Talvi oli erittäin pitkä ja lunta oli PALJON. Lunta oli vielä huhtikuussakin! Monet perennat ja pensaat kärsivät talvivaurioista. Kaikki esikot kuolivat, lisäksi pikkujasmike, buddlejat, köynnöshortensia, isopäivänkakkarat, kärhöjä.. Alkukesästä ei ole tarkkoja muistiipanoja, mutta ainakin keskikesällä oli ankaraa kuivuutta. Moneen viikkoon ei satanut yhtään, ja hellettä oli monta viikkoa. Kastelua, kastelua, kastelua. Tomaattisato oli kasvihuoneessa iso.

WP_20130408_004
8.4.2013

Kesä 2012
Oli kaunis, vettä tosin satoi aika usein. Heinäkuussa nurmikolla oli vesilammikkoja! Perennapenkit voivat hyvin, ja kesäkukat rehottivat kiitos lämpimien ilmojen ja sateiden.

One Comment

  1. Elina said:

    Tosi kiva , kun on näin muistissa kesien erilaisuus.

    16.07.2016

Comments are closed.