Sininen on lempivärini?

IMG_5954 IMG_5951

Kasvattelin viime (2014) keväänä siemenistä erilaisia kissanminttuja. Siemenkirjeesta saatujen pussien kyljessä luki isokissanminttu ja pystykissanminttu- latinankielisiä nimiä ei ollut.  Näiden minttujen suomenkieliset nimitykset menevät kyllä niin monessa lähteessä aivan ristiin, etten oikein itsekään pysy perässä. Kissanmintut

Mutta tämä on kuitenkin Nepeta Grandiflora, suomeksi kollinminttu toiselta nimeltään isokissanminttu. Myös toista lempparikissanminttuani (Nepeta Subsessilis, alakuvassa) sanotaan isokissanmintuksi, toisessa lähteessä sitä taas sanoataan komeakissanmintuksi.

Kummastakin kissanmintusta tykkään todella paljon. Ne ovat kukkineet todella pitkään, ja niiden sininen väri sopii tosi monen kasvin kanssa yhteen. (Itse en niin kovin tykkää sellaisista taivaansinisistä kasveista kuten loistotädyke tai sinivaleunikko) Ensimmäisen kuvan Nepeta Grandifloralla on tismalleen samanlainen kukinta kuin mirrinmintulla (Nepeta x faassenii) ja ainakin tänä vuonna tuntuu kukkivan todella pitkään. Kuvassa sininen ei ole edes yhtä hieno kuin luonnossa. Korkeutta on yli metri ja varret ovat pystyt ja jäykät.  Nepeta Subsessilis sen sijaan lamoaa ainakin tämän kesän sateissa.
IMG_5959

Lisää sinisiä. Tämä on niin ikään uusi tuttavuus, yksivuotinen kirjosalvia. Näitä olisi myös punaisen ja valkoisen sävyissä, mutta onneksi tulin laittaneeksi vain tätä sinistä. Monien yksivuotisten tapaan nämä olivat aivan surkeita vielä kesäkuussa, mutta nyt heinäkuussa alkavat näyttää jo aika kivoilta. Olen ripotellut kirjosalviaa nyt vähän sinne ja tänne.

IMG_5970

IMG_6110

Ei ihan sinistä, mutta ihana lila on jalopähkämö. Kovin kiitolllinen ja vaivaton kasvi.

IMG_5962 IMG_5935

Ja sinistä.. tämä on jokin jalokurjenpolvi. On mennyt taas lajikkeet sekaisin, mutta ainakin olen Viherlassilasta ostanut Roxanne ja Sabani Blue- lajikkeita, joten lienee jompikumpi!

IMG_6249

Siperianampiaisyrtti kylpee ilta-auringossa.

IMG_6243

Tarhakellokärhö Arabella

IMG_6318

Kruunuvuokko Anemone Coronaria Mr. Fokker

2 Comments

  1. Elina said:

    Sinisestä tykkään kovasti minäkin. Tuolla jo aiemmin taisin kommentoida jotakin kissanmintuista ja kollinmintusta. Ei oikein näytä minun kollinminttuna saamani kasvi noin kauniilta kuin sinun Nepeta grandiflora. Väri on kyllä hyvä, mutta kukkimisen jälkeen on niin ruma, että olen siirtänyt sen ihan sivuun. Ihaillen katselin Nepeta grandiflooraasi. Minkäköhän näköinen se on kukittuaan?

    17.07.2016
    • Minttu said:

      Kuten huomaat, olen aika lailla sekaisin mikä kissanminttu on mitäkin.

      20.07.2016

Comments are closed.