Tulppaanien lihotusta

Olen viimeiset neljä- viisi vuotta harjoittanut runsasmittaista tulppaanien istuttelua. Rakastan tätä kevään väriloistoa! Ekologisena ihmisenä kammoan kuitenkin tulppaanien taantumista, joten olen pyrkinyt kaikin tavoin välttämään sitä. Olen googlaillut ja yrittänyt valita tulppaanilajikkeita, jotka ovat helpoimipia uudelleenkukkijoita. Siis kasvitieteelliset tai esimerkiksi vanhat Apeldoornit. Näistä vaikkapa lajikkeet Golden Parade (keltainen) Blushing Apeldoorn (keltainen oranssein vivahtein) Parade (punainen) sekä upea kerrannaiskukkainen Double beayty of Apeldoorn ovat vain pulskistuneet ensimmäisestä vuodestaan.

Samoin ovat käyttäytyneet myös Banja Luka, Orange emperor ja Pink Impression. Näitäkin kaikkia olen kyllä hieman hyysännyt seuraavin ohjein, istutus mahdollisimman syvälle, ja istustukuoppaan lihaluujauhoa ripaus. Keväällä lannoitus kastelulannoitteella kun piipat nousevat maasta JA kun kukinta on ohi. Kukinnan jälkeen kukkavarren leikkaaminen välittömästi, mutta lehdet pitää ehdottomasti jättää kuihtumaan.

Vähän vaateliaimpia lajeja olen sitten hyysännyt vielä enemmän. Kuten esimerkiksi kaivanut ja nostanut keskikesällä ylös, merkinnyt eri lajikkeet, pitänyt kesän kuivassa paikassa. Syksyllä sitten olen erotellut sivusipulit ja istuttanut ne uudelleen edellämainituin ohjein.. Ja kyllä useamman vuoden ovat kukkineet monet liilat (Negrita, Purple Prince, Blue Diamond, Black Hero, Ronaldo, Queen of Night, Shirley ja Ballade). Liiloista Negrita on osoittautunut varsin uskolliseksi uudelleenkukkijaksi, vaikka ei saisikaan erikoiskohtelua. Tosin jonkun verran pienempikokoisena se kuitenkin kukkii, jos jää samalle paikalleen.

Viime syksynä kokeilin tulppaanien istutusta koreissa. Ajattelen, että nyt on helpompi nostella korit kuivumaan kesäksi kukinnan jälkeen, enkä mene sekaisin lajikkeissa. Tulppaanin sipulien kaivaminen maasta ilman koreja on ERITTÄIN haasteellinen homma ja vaikka onnistuisin kaivamisessa, ovat lajikkeet varmasti sekaisin.

Tässä muutama todiste tulppaanien “pulskistumisesta” Kuva toukokuusta 2014

007
Sama kohta toukokuussa 2015

IMG_5234
Keltaiset lajikkeet: Blushing Apeldoorn, Double Beayty of Apeldoorn ja Banja Luka. Ostin nämä S-marketista -70% alennusmyynnistä marraskuun lopussa v. 2013!

IMG_5319
Lähikuvassa Double Beauty of Apeldoorn

 

Toinen penkki vuonna 2014
067

ja sama vuonna 2015
IMG_5207

Viime syksynä koetin tällaistakin; istutin TODELLA vahvaan hevosenkakkakompostiin pienenpieniä sivusipuleita, alle parin sentin halkaisijaa olevia. Ajattelin, että nämä nyt eivät varmasti kuki, joten tavoitteenani oli leikkiä Hollantilaista tulppaanifarmaria ja lihottaa näitä tulppaaneita yhden kesän, ja istuttaa ne sitten hyvän kokoisina syksyllä maahan.  (Tulppaanin elinkiertohan on tällainen: sivusipulista tai siemenestä ne kasvavat pikkuhiljaa riittävän isoksi-> kukkivat sitten (mitä pulskempi sipuli, sitä komeampi kukka) mutta kerran kukittuaan sama sipuli ei enää kuki. Kukinnan jälkeen sipuli jakaantuu sivusipuleiksi, ja “kierto” alkaa alusta)

Kävi sitten kuitnekin niin, että aika moni näistä sipuleista kukkikin jo laatikossa. Huomattavasti pienempikokoisempana kuin yleensä. Mutta tosi somia olivat nämäkin, ja leikkasin niistä usein myös kukkakimppuun sisälle olohuoneen pöydälle.

2.1

Pikkuiset sekalaiset sivusipulit kasvatuslaatikossa koreissa.