Kasvihankinnat pihan laajennusosaan

Koko perhe on ollut kesäkuun toisen viikon  lomalla, joten olemme ahkeroineet “puuhamaalla”.  Tai no, lähinnä vanhemmat, pikkupojat pihamaalla samalla temmeltäen. Vaikka meillä konevoimaa löytyy Avantista ja sen minikaivurista ja kauhasta, niin hommaa kyllä piisaa. Keväällä kasvihuoneen kokoamisen jälkeen kaivoimme keskelle aluetta salaojan, joka täytettiin salaojasoralla. Tästä sekä aikaisemmasta sähkökaapelien vetämisestä oli aivan järkyttävät kokkareiset savikasat, joita isäntä tasoittaa Avantin kauhalla ja minä ajelen puutarhajyrsimellä päältä kokkareiden pienentämiseksi. Sekoitetaan joukkoon hevosen turvelantaa (omasta takaa kuutiotolkulla), hiekkaa ja eloperäistä jätettä (hevosten huonoa heinää). Koska turvelanta on niin hapanta, olen levitellyt ja sekoittanut  joukkoon parisensataa kiloa kalkkia. Myös ostomultaa laitan päälikerrokseen minkä raaskin, 20 kuution multakasa hupenee silmissä.

WP_20130614_001

Päänvaivaa tämä projekti silti tuottaa. Pohjilla on hevosten vuosikausia kovaksi talloma savipelto, jonka päälle pitäisi saada kohopenkki. Puut ja pensaat tarvitsevat syvän multatilan, ja pelko on, että reilusta kohopenkistä huolimatta vesi jää talvella makamaan juuristoaluelle ja kasvit kuolevat.

Toisekseen alue on niin iso (arviolta 500 neliötä) etteivät rahat riitä millään koko alueen kuntoonlaittamiseen tänä kesänä. Miten estää rikkaruohojen pääsy niille alueille, joita ei tänäkesänä ehditä laittaa?

WP_20130612_002

Seuraavat kasvihankinnat tehty pihan laajennusosaan:

hapankirsikka Prunus cerasus “Latvian matala”
purppurahappomarja
2 x purppuraheisiangervo
4 x keltajapaninangervo
3 x rinneangervo
3 x lamopensasangervo
marjasinikuusama
3 x loistojasmike3 x unkarinsyreeni
laikkukirjokanukka
sirotuomipihlaja
1 x mustilanhortensia

Perennat: hopeahärkki, hopeamaruna, elefanttiheinä, täpläpunalatva, kääpiöjapaninangervo Pumila, punakärsämö, tummakurjenpolvi, purppuramaksaruoho, tarhaväriminttu “Prairie Night”, jalokurjenpolvi “Sabani Blue”, kaunopunahattu “Little Magnus”, patjarikko, kultatyräkki, neidonkurjenpolvi, syyskimikki, rönsyleimu, hopeatäpläpeippi, kurjenpolvi “Rosemoor”, nurmilauha, kaunopunahattu “alba”, syyshohdekukka “Moerheim beaty”, syysleimu “Osmo Heikinheimo”, tarhakullero “New moon”

Perennavaihdosta saadut: keijuangervo, nepeta “pink dreams”, piparminttu, valkohanhikki, ketoneilikka, kurjenmiekka, rotkokielo?, tuoksukurjenpolvi

Omat perennakasvatukset, syysmaksaruoho “Carl, lehtoängelmä, akileija, rantakukka, tellima, horminia, esikot, jaloritarinkannus, kesäkullero, ketoneilikka, munkkineilikka, kurjenpolvi (tumma), punatähkä alba)